Smart satsa på enegifönster

Om det är så att du ska byta fönster, så kan det vara värt att satsa på energifönster med isolerglas och lågt u-värde. De fönster som finns idag, de har utvecklats en hel del från de som fanns under 50-, 60- och 70-talen. Idag är det mycket högre krav på isoleringsförmågan i glaset och karmen. 

Du kan spara en hel del värme på att byta ut gamla fönster mot nya energiriktiga treglasfönster.

Ser du till att isolera bättre samt ser till att minska värmeförlusten från fönster så kommer du att totalt minska dina energibehov avsevärt. Idag är det så mycket som en tredjedel av värmen som läcker ut genom dåliga fönster.

Hur välisolerade fönster ska du välja? 

Om du har ett äldre hus, så rekommenderas det att du har fönster med u-värde över 1. Det så att energiklassen matchar  husets totala isoleringsnivå. Det brukar sällan löna sig här att investera i fönster med lägre u-värde

Du som bygger nytt, du bör se till att välja fönster med så lågt u-värde som möjligt. Detta eftersom att nya hus, de är bra mycket bättre isolerade jämfört med äldre hus. Därför är det smart att att få så lite värmeförlust som möjligt genom fönstren. 

Beräkna ett fönsters energieffektivitet

När ett fönsters energieffektivitet beräknas så används flera värden:

  • U-Värde – Fönstrets förmåga att bibehålla värmen
  • G-Värde – G-värdet anger hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret. En hög
  • soltransmittans innebär att mycket gratisvärme kommer in i byggnaden
  • LT-Värde – Mått på den mängd dagsljus som kommer in genom fönstret. Ett LT-värde omkring 60 procent ger bra dagsljusinsläpp!
  • Lufttäthet – Lufttäthet är en viktig egenskap för fönstrets totala energieffektivitet. Här används en EQ-märkning i energiklass A-D krav på maximalt luftläckage 1 m³ luft i timmen/m².
22 Nov 2022

 

Detta är en blogg som ämnar inspirera och informera, främst om företagssverige; vilka företag som erbjuder produkter och tjänster som är något utöver det vanliga, men även rörande vardagliga ting som humor, tips, tricks och allmän feel-good. 

Jag som skriver denna blogg vill att du som läsare ska kunna surfa in här för att få reda på något nytt som kanske kan vara till nytta i ditt yrkesliv - eller ditt privatliv. Det finns en värld av outforskade saker och man bör, när man kan, dela med sig av godbitarna.

Ämnena som berörs här är av väldigt varierad art, målgruppen är bred och alla är hjärtligt välkomna. 

 "We're all working together; that's the secret"

(Sam Walton)

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: