Bli en bättre ledare och chef

ledare, chef

En chef behöver inte vara en bra ledare och en ledare behöver inte vara chef. Det är så mycket mer bakom att vara en bra ledare än att ha en titel som säger att man är det, så att säga. Dock är det alltid bra att som chef, se till att vara en så bra ledare som man bara kan. Det kan vara bra att gå en chefsutbildning i Stockholm till exempel, för att få de rätta verktygen. Det finns även bra utbildningar på Försvarshögskolan att gå.

Vad gör dig till en bättre chef?

Det finns en del saker du kan göra för att bli en bra chef och en bra ledare. Dels som sagt gå en chefsutbildning i Stockholm, eller en ledarskapsutbildning. Här är även flera andra bra punkter att fundera på.

Var generös med beröm

Att berömma och rosa, det ska göras inför alla. Ris eller konstruktiv kritik ska tas enskilt. Att berömma är bra, för det får den anställda att växa. Men de ska även veta vad som är mindre bra.

Sätt mål tillsammans

Även om det känns svårt att släppa från sig ansvar som chef, så är det företagets mål du ska ha i sikte och för att nå dessa mål, är det bra att sätta upp dem tillsammans med de som ska utföra dem.

Utbilda

Feedback är bra och det ger lärdom. Men det är även bra att låta dina anställda utvecklas genom att få gå på olika utbildningar.

Se till att vara en förebild

Om du som chef jobbar hårt så kommer även dina anställda vilja göra just det. Se till att hålla dig till dina och företagets värderingar. Om du vågar stå för dina åsikter så blir du respekterad. Det är helt ok om även du gör fel ibland, stå för dem, det gör dig mänsklig.

Hitta på saker tillsammans

After work, utflykter, teambuilding eller vad som helst är bra att göra tillsammans som ett team. Det gör att ni får en bättre sammanhållning och att ni trivs tillsammans. Det är bra att ha en god stämning både på jobbet och utanför.

Visa respekt

Visa alltid uppskattning till de anställda som kommer med bra idéer. Uppmärksamma dem, beröm dem och visa att du respekterar dem. Se även till att du låter dina anställda vara med i viktiga beslut.

Var närvarande, på flera sätt

Även om det är stressade situationer på jobbet, missa inte att vara närvarande i möten med medarbetare. Ett bra ledarskap är att du är dels fysiskt närvarande på din arbetsplats men även att du är närvarande och ta dig tid att lyssna på dina anställdas åsikter och upplevelser.

En bra ledare känner sig själv

Du måste tänka på att du visar dig som en bra ledare. En hel del av det vi säger, gör vi inte med ord, utan med kroppsspråk. Det gör att du kanske säger en sak, men din kropp säger något annat. Tänk därför inte enbart på vad du säger, utan även hur du säger det och förstå hur du uppfattas. Lär känna dig själv som chef och satsa även på att gå en fortbildning.

15 Jul 2019

 

Detta är en blogg som ämnar inspirera och informera, främst om företagssverige; vilka företag som erbjuder produkter och tjänster som är något utöver det vanliga, men även rörande vardagliga ting som humor, tips, tricks och allmän feel-good. 

Jag som skriver denna blogg vill att du som läsare ska kunna surfa in här för att få reda på något nytt som kanske kan vara till nytta i ditt yrkesliv - eller ditt privatliv. Det finns en värld av outforskade saker och man bör, när man kan, dela med sig av godbitarna.

Ämnena som berörs här är av väldigt varierad art, målgruppen är bred och alla är hjärtligt välkomna. 

 "We're all working together; that's the secret"

(Sam Walton)

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: