Hur funkar personlig assistens och vem har rätt till det?

Om du undrar lite över hur det fungerar med personlig assistenst och vem som ar rätt till det, så ska vi försöka förklara det kortfattat här. 

Personlig assistans är en rättighet som lyder under lagen om särskilt stöd och service för vissa funktionshindrade. För att ha rätt till det, så gäller det att uppfylla vissa kriterier samt att man ska tillgöra en av tre olika personkretsar:

  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  • Personer med andra varaktiga och stora fysiska eller psykisk funktionsnedsättning som uppenbart inte beror på normalt åldrande, vilka förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Därtill måste man även ha behov av hjälp med det som kallas grundläggande behov:

  • personlig hygien
  • måltider
  • att klä av- och på dig
  • att kommunicera
  • annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om dig

Att ansöka om personlig assistans

Den som behöver ha hjälp under 20 timmar per vecka, den gör ansökan hos sin kommun. Om man har behov av hjälp i 20 timmar eller mer per vecka, då ansöker man om det hos Försäkringskassan.

Du kan själv hitta assistenter med hjälp av Ekens Assistans. Du kan även vara med under intervjuerna av dem.

Sen finns det även så att du kan ha rätt till personlig assistans i samband med olika aktiviteter.

21 Feb 2022

 

Detta är en blogg som ämnar inspirera och informera, främst om företagssverige; vilka företag som erbjuder produkter och tjänster som är något utöver det vanliga, men även rörande vardagliga ting som humor, tips, tricks och allmän feel-good. 

Jag som skriver denna blogg vill att du som läsare ska kunna surfa in här för att få reda på något nytt som kanske kan vara till nytta i ditt yrkesliv - eller ditt privatliv. Det finns en värld av outforskade saker och man bör, när man kan, dela med sig av godbitarna.

Ämnena som berörs här är av väldigt varierad art, målgruppen är bred och alla är hjärtligt välkomna. 

 "We're all working together; that's the secret"

(Sam Walton)

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: