Lägga tak på egen hand?

takläggning

Funderar du på om du ska lägga taket själv eller om du ska anlita bästa takläggaren i Stockholm? Det hela beror ju så klart på vad du har för erfarenheter sedan innan eller hur händig du är. Det kanske är billigare att göra på egen hand, än att anlita takläggare för takläggning eller takrenovering. Dock är det inte så svårt att lägga tak, men det kräver planering och det är ett tungt jobb. Det gäller även att tänka på säkerheten!

Så här byter du tak

Först måste du se till att ta bort de gamla pannorna. Dessa kan du ge bort eller sälja om de är i fint skick. Se till att kolla ditt underlagstak noga. Är det skadat eller gammalt är det bra att byta även detta.

Underlagstak kan göras på två sätt. Det kan göras traditionellt med råspont täckt med takpapp vilket ger ett så kallat diffusiontätt tak. Det kan även göras på ett modernt sätt med ett diffusionsöppet underlagstak i form av en duk som kan läggas på råsponten eller direkt på takstolarna.

Det man lägger takpannorna på är läkten och den ligger på underlagstaket. Det är en konstruktion med lodräta och vågräta träreglar. Den läkt som är lodrät kallas för ströläkt och behövs både för att ventilera taket och för att bära upp den vågräta läkten, bärläkten. Sedan är det på bärläkten som man placerar takpannorna, eller fäster dem. Hur stort avstånd det ska vara det beror på vad du har för typ av takpanna.

När pannorna ska läggas så är det inte så svårt men det måste göras mycket noga. Man brukar börja nerifrån och sedan jobba sig uppåt. Det är olika svårt att lägga beroende på vad det är för pannor. Man brukar säga att falsade takpannor är något lättare än de traditionella tegelpannorna.

Viktigt tänka på säkerheten

Det är viktigt att tänka på säkerheten, både när du lägger taket samt säkerhet på andra sätt. Just att lägga tak gör att man är uppe på en hög höjd. Säkerhetsutrustning är ett måste, då det är fallrisk. Läs artikeln om takläggaren som ramlade ner och bröt benet. När det är annan säkerhet vi talar om då menar vi att det ska vara säkert för de som senare ska upp på taket och jobba. Det kan vara sotaren eller montörer eller snöskottare. Det bör även finnas saker som taksteg, stegsäkringar, gångbryggor, plattformar, livlinefästen och snörasskydd.

Anlita en takläggare

Du som känner dig osäker på att byta taket på egen hand, du kanske gör bäst i att anlita en bra takläggare. De kan göra jobbet på rätt sätt, snabbt och säkert. Det finns ju som sagt en del att tänka på ett tak ska läggas. Kanske du inte ens behöver lägga ett nytt tak, utan det kanske är en takrenovering du behöver? Det är något en takläggare kan berätta för dig. Du hittar bästa takläggaren i Stockholm på Wisma. Så kolla in deras sida och avgör sedan själv om det är du eller de som ska lägga dit tak eller göra en takrenovering.

 

27 Jul 2019

 

Detta är en blogg som ämnar inspirera och informera, främst om företagssverige; vilka företag som erbjuder produkter och tjänster som är något utöver det vanliga, men även rörande vardagliga ting som humor, tips, tricks och allmän feel-good. 

Jag som skriver denna blogg vill att du som läsare ska kunna surfa in här för att få reda på något nytt som kanske kan vara till nytta i ditt yrkesliv - eller ditt privatliv. Det finns en värld av outforskade saker och man bör, när man kan, dela med sig av godbitarna.

Ämnena som berörs här är av väldigt varierad art, målgruppen är bred och alla är hjärtligt välkomna. 

 "We're all working together; that's the secret"

(Sam Walton)

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Gilla mig på Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: